Patentoitu OptiSun-teknologia

Suunnittelun tavoitteena oli kehittää pohjoisen olosuhteisiin ja erityisesti poistoilmanvaihdolla varustettuihin kerrostalokiinteistöihin optimoitu lämmitysjärjestelmä, joka tyydyttää mahdollisimman suuren osan kiinteistön kaikesta lämmöntarpeesta ilmaisenergioiden avulla ja jonka takaisinmaksuaika on mahdollisimman lyhyt. Tavoitteisiin pääsemistä auttoi se, että järjestelmä ei lisää kiinteistön sähkönkulutusta kuten maalämpöjärjestelmä, ja vanhat toimivat kaukolämpölaitteet voitiin säästää toissijaiseksi lämmönlähteeksi.

Simulaatioiden ansiosta tiedämme, että OptiSun-järjestelmä tuottaa selvästi yli puolet kiinteistön kaikesta lämmöntarpeesta ja takaisinmaksuaika on jopa alle 7 vuotta. Vertailun vuoksi todettakoon, että perinteisillä aurinkolämpöjärjestelmillä voidaan tuottaa noin 15 – 20 % kiinteistön lämmöntarpeesta ja maalämpöjärjestelmän takaisinmaksuaika on noin 15 vuotta.

OptiSun-järjestelmän pääosat ovat askelmoottorikäyttöinen, horisontaalisesti aurinkoa seuraava aurinkolämpökeräin, kerrostalon korkuinen ja käänteisellä toimintaperiaatteella toimiva kuumavesivaraaja sekä ilman lämmönvaihtimia toimiva, aurinkokeräimen ohjaama poistoilmalämpöpumppu. Järjestelmän pääosat sisältävät uusia keksinnöllisiä rakenteita ja toiminnallisuutta, vaikka osakomponentit ovatkin tunnettua tekniikkaa.